Коментар наСиймор ХЪРШ, американски разследващ журналист и писателНе знам много за

...
Коментар наСиймор ХЪРШ, американски разследващ журналист и писателНе знам много за
Коментари Харесай

Сиймор ХЪРШ: Кой, как и защо взриви тръбопровода Северен поток

Коментар на

Сиймор ХЪРШ,

американски проверяващ журналист и публицист


Не знам доста за тайните интервенции на Централно разузнавателно управление на САЩ — никой външен човек не знае — само че разбирам, че главният съставен елемент на всички сполучливи задачи е цялостното отказване. Американските мъже и дами, които се придвижваха под прикритие във и отвън Норвегия през месеците, нужни за планирането и осъществяването на унищожаването на три от четирите тръбопровода на Северен поток в Балтийско море преди година, не оставиха никакви следи - нито намек за съществуването на екипа – с изключение на триумфа на тяхната задача.

Отричането, като алтернатива за президента Джо Байдън и неговите външнополитически съветници, беше от първостепенно значение. Никаква основна информация за задачата не беше качена на компютър, а вместо това беше въведена на пишеща машина Royal или може би Smith Corona с копие или две, като че ли Интернет и останалата част от онлайн света занапред трябваше да бъдат измислени.

 

Белият дом беше изолиран от събитията край Осло; разнообразни отчети и актуализации от терена на действието бяха предоставени непосредствено на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс - той беше единствената връзка сред планиращите и президента, който позволи задачата да се организира на 26 септември 2022 година След като задачата завърши, напечатаните документи бяха унищожени, като по този метод не оставиха никакви физически следи - никакви доказателства, които да бъдат изровени по-късно от специфичен прокурор или президентски историк. Може да го наречете идеалното закононарушение.

Имаше минус - празнота в разбирането сред тези, които извършиха задачата, и президента Байдън по отношение на това за какво той подреди унищожаването на тръбопроводите. Първоначалният ми отчет от 5 200 думи, оповестен при започване на февруари, приключи загадъчно с цитиране на чиновник, осведомен с задачата, който ми сподели: „ Беше красива история за прикритие “. Служителят добави: „ Единственият минус беше решението да го създадем. “

Това е първият роман за този минус, на едната годишнина от детонациите, и това няма да се хареса на президента Байдън и неговия екип по национална сигурност.

Неизбежно първичната ми история провокира сензация, само че огромните медии акцентираха на опроверженията на Белия дом и разчитаха на обстоятелството, че се позовавам на неназован източник, с цел да се причислят към администрацията в развенчаването на концепцията, че Джо Байдън може да има нещо общо с такава офанзива. Тук би трябвало да отбележа, че съм спечелил безусловно десетки награди в кариерата си за истории в New York Times и New Yorker, които не разчитаха на нито един назван източник.

 

През миналата година станахме очевидци на поредност от противоположни вестникарски истории, без посочени източници от първа ръка, които настояват, че дисидентска украинска група е направила офанзивата с техническо гмуркане в Балтийско море посредством наета 49-футова яхта, наречена Andromeda.

Вече мога да пиша за необяснимия минус, представен от неназования чиновник. Отново се стига до класическия въпрос за това какво съставлява Централното разследващо ръководство: въпрос, издигнат от Ричард Хелмс, който оглавяваше организацията по време на бурните години на войната във Виетнам и тайното шпиониране на американците от Централно разузнавателно управление на САЩ по заповед на президента Линдън Джонсън и подсилен от Ричард Никсън.

 

Публикувах разобличаване в Times за това шпиониране през декември 1974 година, което докара до невиждани чувания от Сената за ролята на организацията в нейните несполучливи опити, позволени от президента Джон Ф. Кенеди, да убие кубинския Фидел Кастро. Хелмс сподели на сенаторите, че въпросът е дали той, като шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ, работи за Конституцията или за Короната, в лицето на президентите Джонсън и Никсън. Църковният комитет остави въпроса забранен, само че Хелмс даде да се разбере, че той и неговата организация работят за висшия човек в Белия дом.

Обратно към тръбопроводите на Северен поток: Важно е да се разбере, че никакъв съветски газ не течеше към Германия през тръбопроводите на Северен поток, когато Джо Байдън подреди те да бъдат взривени предишния 26 септември. Северен поток 1 доставяше големи количества на ниска цена природен газ в Германия от 2011 година и оказа помощ за укрепването на статута на Германия като индустриален и промишлен исполин. Но тръбата беше затворена от Путин в края на август 2022 година, защото войната в Украйна беше в най-хубавия случай в задънена улица. Северен поток 2 беше приключен през септември 2021 година, само че беше блокиран да доставя газ от немското държавно управление, ръководено от канцлера Олаф Шолц два дни преди нахлуването на Русия в Украйна.

Като се имат поради големите съветски ресурси от природен газ и нефт, американските президенти след Джон Ф. Кенеди са нащрек за евентуалното въоръжаване на тези естествени запаси за политически цели. Това мнение остава преобладаващо измежду Байдън и неговите ястребови външнополитически съветници, държавния секретар Антъни Блинкен, съветника по националната сигурност Джейк Съливан и Виктория Нуланд, в този момент настоящ заместител на Блинкен.

Съливан свика поредност от срещи на високо равнище за националната сигурност в края на 2021 година, до момента в който Русия трупаше силите си по границата с Украйна, като нахлуването се смяташе за съвсем неизбежно. Групата, включваща представители на Централно разузнавателно управление на САЩ, беше призована да излезе с предложение за деяние, което може да послужи като възпиращ фактор за Путин. Мисията за заличаване на тръбопроводите беше стимулирана от решимостта на Белия дом да поддържа президента на Украйна Володимир Зеленски. Целта на Съливан изглеждаше ясна. „ Политиката на Белия дом беше да възпира Русия от нахлуване “, сподели ми служителят. „ Предизвикателството, което даде на разследващата общественост, беше да измисли метод, който да е задоволително мощен, с цел да се трансформира в ослепителен изразител на американския потенциал. “

Сега знам това, което не знаех тогава: същинската причина, заради която администрацията на Байдън „ повдигна въпроса за прекъсването на газопровода „ Северен поток “. Служителят неотдавна ми изясни, че по това време Русия е доставяла газ и нефт в целия свят посредством повече от дузина тръбопроводи, само че Северен поток 1 и 2 са минавали непосредствено от Русия през Балтийско море до Германия. „ Администрацията сложи „ Северен поток “ на масата, тъй като беше единственият, до който имахме достъп “, сподели служителят. „ Решихме казуса в границите на няколко седмици – до началото на януари – и съобщихме на Белия дом. Нашето съмнение беше, че президентът ще употребява опасността против Северен поток като възпиращ фактор, с цел да избегне войната.

Не беше изненада за тайната група за обмисляне на организацията, когато на 27 януари 2022 година уверената Нуланд, тогава заместник-държавен секретар по политическите въпроси, внезапно предизвести Путин, че в случай че нахлуе в Украйна, както той явно възнамерява, че „ по един или различен метод „ Северен поток 2 “ няма да продължи напред “. Репликата притегли голямо внимание, само че думите преди опасността не. Официалният дубликат на Държавния департамент демонстрира, че тя е предшествала опасността си, като е споделила, във връзка с тръбопровода: „ Продължаваме да водим доста мощни и ясни диалози с нашите немски съдружници. “

Попитана от кореспондент по какъв начин би могла да каже сигурно, че германците ще се съгласят, „ тъй като това, което германците са споделили обществено, не съответствува с това, което казвате вие “, Нуланд отговори изумително двусмислено: „ Бих споделила да се върнете и прочетете документа, който подписахме през юли 2021 година, в който бяха доста ясни следствията за тръбопровода, в случай че има по-нататъшна експанзия против Украйна от страна на Русия. “ Но това съглашение, което беше обявено на публицистите, не прецизира закани или последици, съгласно известия в Times, Washington Post и Reuters. По време на съглашението, на 21 юли 2021 година, Байдън сподели на пресата, че защото тръбопроводът е приключен на 99 %, „ концепцията, че нещо ще бъде казано или направено, с цел да го спре, не е допустима “. По това време републиканците, водени от сенатор Тед Круз от Тексас, описаха решението на Байдън да разреши на съветския газ да тече като „ поколенческа геополитическа победа “ за Путин и „ злополука “ за Съединените щати и техните съдружници.

Но две седмици след изказването на Нуланд, на 7 февруари 2022 година, на взаимна конференция на Белия дом с гостуващия Шолц, Байдън алармира, че е трансформирал решението си и се причислява към Нуланд и други също толкоз ястребови сътрудници във външната политика в диалозите за прекъсване на газопровода. „ Ако Русия нахлуе – това значи прекосяване на танкове и войски през границата на Украйна още веднъж “, сподели той, „ към този момент няма да има Северен поток 2. Ние ще му сложим край “. Запитан по какъв начин би могъл да направи това, откакто тръбопроводът е под контрола на Германия, той сподели: „ Ние ще го създадем, давам обещание ви, ще можем да го създадем “.

На същия въпрос Шолц сподели: „ Действаме дружно. Ние сме безусловно единни и няма да вършим разнообразни стъпки. Ние ще създадем същите стъпки и те ще бъдат доста, доста сложни за Русия и те би трябвало да схванат. Германският водач беше считан тогава – и в този момент – от някои членове на екипа на Централно разузнавателно управление на САЩ за изцяло осведомен с тайното обмисляне, което се прави за заличаване на тръбопроводите.

До този миг екипът на Централно разузнавателно управление на САЩ беше открил нужните контакти в Норвегия, чиито командвания на флота и специфичните сили имат дълга история на шерване на отговорности за секрети интервенции с организацията. Норвежки моряци и патрулни лодки от клас Nasty помогнаха за контрабандата на американски саботажни сътрудници в Северен Виетнам при започване на 60-те години на предишния век, когато Америка, както в администрацията на Кенеди, по този начин и на Джонсън, водеше там необявена американска война. С помощта на Норвегия Централно разузнавателно управление на САЩ свърши работата си и откри метод да направи това, което Белият дом на Байдън искаше да бъде направено с тръбопроводите.

По това време предизвикването пред разследващата общественост беше да излезе с проект, който да бъде задоволително мощен, с цел да възпре Путин от офанзивата против Украйна. Служителят ми сподели: „ Направихме го. Открихме извънредно възпиращо средство заради икономическото му влияние върху Русия. И Путин го направи макар опасността. Отне месеци на изследване и процедура в бурните води на Балтийско море от двамата специалисти дълбоководни водолази от Военноморски сили на Съединени американски щати, наети за задачата, преди тя да бъде счетена за сполучлива. Превъзходните моряци на Норвегия откриха вярното място за слагане на бомбите, които ще взривят тръбопроводите. Висши чиновници в Швеция и Дания, които към момента упорстват, че не са имали визия какво се случва в споделените им териториални води, си затвориха очите за активността на американските и норвежките сътрудници. На американският екип от водолази и спомагателен личен състав на кораба-майка на задачата - норвежки миночистач - щеше бъде мъчно да се скрие, до момента в който водолазите правят работата си. Екипът щеше да научи едвам след бомбардировката, че Северен поток 2 е бил спрян със 750 благи природен газ в него.

Това, което не знаех тогава, само че ми беше казано неотдавна, беше, че след изключителната обществена опасност на Байдън да взриви Северен поток 2, с Шолц, изравен до него, на групата за обмисляне на Централно разузнавателно управление на САЩ беше казано от Белия дом, че няма да има незабавна офанзива на двата тръбопровода, само че групата би трябвало да провежда слагането на нужните бомби и да е подготвена да ги задейства „ при поискване “ – след началото на войната. „ Тогава ние “ – дребната група за обмисляне, която работеше в Осло с Кралския норвежки флот и специфичните служби по плана – „ разбрахме, че офанзивата против тръбопроводите не е възпиращ фактор, тъй като до момента в който войната продължаваше, ние в никакъв случай не получихме командата. ”

След заповедта на Байдън да се задействат експлозивите, заложени в тръбопроводите, беше нужен единствено къс полет с норвежки изтребител и стартирането на променено общоприетоо сонарно устройство на точното място в Балтийско море, с цел да бъде направено това. Дотогава групата на Централно разузнавателно управление на САЩ от дълго време се беше разпаднала, а служителят ми сподели: „ Разбрахме, че унищожаването на двата съветски тръбопровода не е обвързвано с украинската война “ – Путин беше в развой на анексиране на четирите украински области, които искаше – „ а беше част от политически дневен ред на неоконсерваторите, с цел да защищити Шолц и Германия, с наближаването на зимата и затварянето на тръбопроводите, от изстиване и отваряне на затворения Северен поток 2. „ Страхът на Белия дом беше, че Путин ще хване Германия под палеца си и тогава той щеше да вземе Полша.

Белият дом не сподели нищо, до момента в който светът се чудеше кой е направил саботажа. „ Така че президентът нанесе удар против стопанската система на Германия и Западна Европа “, ми сподели служителят. „ Той можеше да го направи през юни и да каже на Путин: Казахме ви какво ще създадем. Мълчанието и отричането на Белия дом са, сподели той, „ изменничество по отношение на това, което вършим. Ако възнамерявате да го извършите, направете го, когато би имало значение. “

Ръководството на екипа на Централно разузнавателно управление на САЩ гледаше на подвеждащите насоки на Байдън за неговата заповед за заличаване на тръбопроводите, сподели ми служителят, „ като предприемане на стратегическа стъпка към Трета международна война. Ами в случай че Русия беше дала отговор, като каже: Вие взривихте нашите тръбопроводи и ние ще взривим вашите тръбопроводи и информационни кабели. „ Северен поток “ не беше стратегически въпрос за Путин – той беше стопански въпрос. Искаше да продава газ. Той към този момент беше изгубил тръбопроводите си “, когато „ Северен поток “ I и „ Северен поток “ 2 бяха затворени преди началото на войната в Украйна.

Няколко дни след атентата управляващите в Дания и Швеция оповестиха, че ще проведат следствие. Те оповестиха два месеца по-късно, че в действителност е имало детонация и споделиха, че ще има спомагателни следствия. Германското държавно управление организира следствие, само че разгласи, че огромна част от разкритията му ще бъдат класифицирани. Миналата зима немските управляващи отпуснаха 286 милиарда $ дотации на огромни корпорации и притежатели на жилища, които са изправени пред по-високи сметки за сила, с цел да ръководят бизнеса си и да затоплят домовете си. Въздействието се усеща и през днешния ден, като се чака по-студена зима в Европа.

Президентът Байдън изчака четири дни, преди да назова бомбардирането на тръбопровода „ тенденциозен акт на бойкот “. Той сподели: „ Сега руснаците изпомпват дезинформация за това “. Съливан, който ръководи срещите, довели до предлагането за скрито заличаване на тръбопроводите, беше запитан на по-късна конференция дали администрацията на Байдън „ в този момент има вяра, че Русия евентуално е виновна за акта на бойкот? “

Отговорът на Съливан, безспорно квалифициран, беше: „ Е, първо, Русия направи това, което постоянно прави, когато е виновна за нещо, а точно да насочва обвинявания, че в действителност някой различен го е направил. Виждали сме това неведнъж във времето.

„ Но президентът също беше явен през днешния ден, че има още работа за извършване по следствието, преди държавното управление на Съединените щати да е готово “ Той продължи: „ Ниесъс заключението по случая. Ще продължим да работим с нашите съдружници и сътрудници, с цел да съберем всички обстоятелства, и по-късно ще вземем решение накъде да продължим оттук насетне. “

Не можах да намеря случаи, когато Съливан след това е бил запитан от някой в американската преса за резултатите от неговата „ увереност “. Нито пък можах да намеря доказателства, че Съливан или президентът са били разпитвани от този момент за резултатите.

Също по този начин няма доказателства, че президентът Байдън е изискал от американската разследваща общественост да организира огромно следствие от всички източници на бомбардировката на тръбопровода. Такива претенции са известни като „ Задачи “ и се одобряват съществено в държавното управление.

Всичко това изяснява за какво един обикновен въпрос, който зададох към месец след атентатите на някого с години в американската разследваща общественост, ме докара до истина, която наподобява никой в Америка или Германия не желае да преследва. Въпросът ми беше елементарен: „ Кой го направи? “.

Администрацията на Байдън взриви тръбопроводите, само че действието нямаше доста общо със спечелването или прекъсването на войната в Украйна. Това беше резултат от опасенията в Белия дом, че Германия ще се разколебае и ще насочи потока на съветски газ - и че Германия, а по-късно и НАТО, по стопански аргументи, ще попаднат под властта на Русия и нейните обширни и евтини естествени запаси. И по този начин последва висшият боязън: че Америка ще загуби дългогодишното си състезание в Западна Европа.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР